Miąższ ul. Francuska 12A
W związku z rocznicą 100 LAT NIEPODLEGŁOŚCI powstała akcja rekonstrukcji historycznych dań, do których przyczynili się szefowie kuchni z całej Polski. Jednym elementem całej akcji jest wprowadzenie w Restauracji historycznego menu w dniach 5 – 11 listopada. Menu składa się z przystawki, dań głównych, zupy oraz deseru. Daniom towarzyszy narracja historyczna.
Pomimo tego, że przez lata byliśmy okupowani, a nasze tereny były dzielone pomiędzy różnych zaborców, zachowaliśmy własną tożsamość narodową, która jest widoczna w wielu miejscach, między innymi w kuchni. Polska przez setki lat była krajem wielu kultur, gdzie zwyczaje i przyzwyczajenia tak licznych narodów mieszały się i łączyły w nową całość. Teraz chcemy dokonać Kulinarnego Zjednoczenia Polski. Przedstawiamy przegląd smaków z różnych dziejów Polski. Przepisy pochodzą z dawnych książek kucharskich z różnych zaborów, które na co dzień służyły gospodyniom domowym w kuchni, jak również kuchmistrzom w pracy.
Zapraszamy więc do przeżycia tej niezwykłej historii razem z nami!