11 aktualna temperatura 7 °C
ciśnienie 1018 hPa pm2.5 7 μg/m3
Wspaniałe powietrze! wilgotność 45% pm10 8 μg/m3
piątek, 3 czerwca 2016 r. Komunikat prasowy

Pinsa - nowa, zdrowsza wersja pizzy już w Warszawie!

W sobotę 4 czerwca, przy ulicy Francuskiej 6, zostanie otwarty pierwszy w Polsce lokal serwujący Pinsę oraz inne włoskie przysmaki. Pinsa podbiła już Rzym, Moskwę, Amsterdam i Londyn. Teraz czas na Warszawę.

Czym Pinsa różni się od znanej wszystkim pizzy? Zawiera mniej tłuszczu i jest lekkostrawna. Ciasto ma w składzie mniej oliwy z oliwek, więcej wody i powstaje ze specjalnej mieszanki najwyższej jakości mąk (ryżowej, sojowej i pszennej) sprowadzanej z Włoch. Wszystkie użyte składniki są wolne od GMO. Dzięki długiemu procesowi przygotowania (m.in. rozczyn wyrabiany 72 godziny) i zawartości zakwasu chlebowego, produkt jest wzbogacony o właściwości wspomagające procesy trawienne i ciasto nie pęcznieje w żołądku. Pomysłodawcy warszawskiego lokalu (właściciele, m.in. sieci restauracji Rucola) odbyli serię szkoleń u włoskich twórców Pinsy.

Na Francuskiej będzie można spróbować Pinsy w 16 smakach - zarówno w wersji wytrawnej (wśród dodatków m.in. włoskie szynki, sery, owoce morza), jak i na słodko. Tradycjonaliści w menu znajdą, m.in. BASILICO - mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia. Bardziej wymagający na pewno zechcą spróbować wersji PINSA CON POLIPO - grillowana ośmiornica, świeża rukola, sałata karbowana, pomidorki cherry, sos czosnkowo-cytrynowy. Na najmłodszych będzie natomiast czekać CIOCCOLATO – mozzarella, nutella, banan, wiórki kokosowe.

Lokal na Francuskiej, to nie tylko Pinsa. Smakosze włoskiej kuchni będą mogli spróbować ARANCINI, (ryżowe kulki z gorącym nadzieniem podawanych w chrupiącej panierce), FRITTO MISTO (owoce morza w panierce podawane z cytryną i pikantnym sosem koktajlowym lub sosem czosnkowo-limonkowym), a na deser zjeść sycylijskie CANNOLI, czyli chrupiące rurki z kremem ricotta z dodatkami.

PINSA na Francuskiej jest pierwszym w Polsce miejscem serwującym Pinsę. Właściciele lokalu mają wyłączność na sprzedaż tego produktu. Włoskie specjały można zjeść w restauracji, w stylowo urządzonym wnętrzu lub zamówić w okienku i zabrać na wynos.

Możemy się spodziewać, że wkrótce w Warszawie pojawią się kolejne miejsca serwujące ten włoski przysmak.

Tagi: Pinta, Pizzeria, Restauracja Włoska, Zdrowa Żywność

Wiesz lub widziałeś coś ciekawego? Napisz do nas!

Zobacz też