11 aktualna temperatura 7 °C
ciśnienie 1018 hPa pm2.5 7 μg/m3
Wspaniałe powietrze! wilgotność 45% pm10 8 μg/m3

Onigiri summit - Festiwal Bunkasai 2019

20 października 2019 r. godz. 12:00-15:00

PROM Kultury Saska Kępa ul. Brukselska 23


ONIGIRI SUMMIT

Zapraszamy na pierwsze takie wydarzenie w Polsce!
Wspólnie zastanówmy się, co to w ogóle jest “onigiri”, które jest bardzo tradycyjnym jedzeniem w Japonii, a w Polsce stało się modne dopiero niedawno.

Kulinaria są ważną częścią kultury, w nich kryje sztuka. Przez kulinaria rozumiemy innych ludzi – nie tylko ich smak, ale także sposób życia, podejście do świata i kryteria estetyczne. A kuleczka ryżowa onigiri jest najprostszą potrawą japońską i jest w niej zawarta esencja kuchni japońskiej. Pewnie dlatego też jest dużo możliwości interpretacji i miejsca na fantazję. Bardzo jesteśmy ciekawi, jak wyglądają i smakują polskie onigiri, a także jak Polacy akceptują i adaptują to jedzenie do własnego stylu życia.

Najpierw posłuchajmy wykładu “Co to jest onigiri” w wykonaniu specjalisty kulinarnego, a potem odbędzie się debata wokół onigiri. Paneliści – przedstawiciele różnych grup ludzi i specjaliści smaków spróbują onigiri serwowane w różnych restauracjach uczestniczących na Bunkasai. Posłuchajmy tej smakowitej dyskusji o onigiri. A potem wszystkich głodnych zapraszamy do stoisk restauracyjnych!

Prowadząca: Anna Omi (specjalista kultury Japonii, tłumacz języka japońskiego)

Wykładowca: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka wielu książek dotyczących kulinariów nie tylko japońskich.)

Paneliści:

Yasuhiro Tsuda (główny szef kuchni Ambasady Japonii)
Kazuya Kuramchi (główny szef kuchni Ambasady Holandii, prezes Japan Food Consulting)
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Joanna Sokołowska i Konrad Rzentarzewski (Blogger “Byłem tu Tony Halik”)
Chie Piskorska (reprezentuje japońskie matki, inicjator Bunkasai, wykładowca w zakresie estetyki Japonii)
…. (reprezentant “halfu”, czyli naturalnych przedstawicieli obu kultur japońskiej i polskiej ze względu na swój rodowód)
Restauracji uczestniczące:

Mugi
Nippo-kan
Pani Onigiri
Sato gotuje

12:00-13:15 ONIGIRI SUMMIT

WYKŁAD „Co to jest Onigiri?” (Magdalena Tomaszewska-Bolałek)

KONKURS onigiri

14:00-15:00 Warsztaty Zrób swoje ONIGIRI
Prowadzący: Yasuhiro Tsuda, Kazuya Kuramochi

Informacje i zapisy na warsztaty wkrótce na
http://bunkasai.pl/warsztaty2019/

#OnigiriAction

Powrót

Zobacz też