Latający Talerz
Warsztaty kierujemy adresujemy do osób zainteresowanych wykorzystaniem współczesnych technik kulinarnych w warunkach domowych,
chcących zrobić wrażenie na znajomych nie tylko pieczonym indykiem…
Zaprezentujemy gotowanie metodą sous vide, z wykorzystaniem syfonów iSi i na bazie produktów Texturas z Instytutu Kulinarnego Ferrana Adrii.
http://www.albertyferranadria.com/eng/texturas.html
Program warsztatów:
Welcome drink
Whiskey Sour - z syfonu iSi.
Przystawki - assiette z orientalnych smaków
1. Krewetki w tempurze i klasycznie na wakame z sosem słodko -kwaśnym własnej roboty
(Xantana) i lekką pianą cytrynową (Lecite).
2. Sashimi z tuńczyka w sosie teryaki i sezamie z figą żelowaną w miodzie na gorąco (Iota).
3. Samosa z farszem wegetariańskim. Dla porównania zwijamy jeden klasycznie drugi żelujemu na gorąco (Gellan).
4. Plastry z piersi kaczki na tapioce pomarańczowej oraz makaronie ryżowym z warzywami julienne.
Dania główne
1. Steak z polędwicy wołowej - klasycznie i metodą sous vide.
Galaretka z hibiskusa, sferyczne ravioli ze szpinaku i tradycyjny baby szpinak soterowany. Pokażemy różnice w produkcji i prezentacji
Redukcja z czerwonego wina z tymiankiem, czosnkiem i szalotką. Puree z pieczonego selera - syfon iSi (podtlenek azotu).
2. Łosoś sous vide z ryżem jaśminowym i orientalnymi warzywami.
Deser:
Fondant czekoladowy, sorbet malinowy na ciekłym azocie oraz sos z buraka w formie granity.
Składka: 250 zł/osoby, 8 osób.
Termin imprezy: środa 5 lutego, godz.19:00.
Zapisy: warsztaty@latajacytalerz.pl, lub tel.: +48 601 211 669