11 aktualna temperatura 7 °C
ciśnienie 1018 hPa pm2.5 7 μg/m3
Wspaniałe powietrze! wilgotność 45% pm10 8 μg/m3

Warsztaty kulinarne z kapitanem reprezentacji Polski w Kulinarnym Pucharze Świata Luksemburg 2014

5 lutego 2014 r. godz. 19:00

Latający Talerz

Warsztaty kierujemy adresujemy do osób zainteresowanych wykorzystaniem współczesnych technik kulinarnych w warunkach domowych,
chcących zrobić wrażenie na znajomych nie tylko pieczonym indykiem…
Zaprezentujemy gotowanie metodą sous vide, z wykorzystaniem syfonów iSi i na bazie produktów Texturas z Instytutu Kulinarnego Ferrana Adrii.
http://www.albertyferranadria.com/eng/texturas.html

Program warsztatów:

Welcome drink

Whiskey Sour - z syfonu iSi.


Przystawki - assiette z orientalnych smaków

1. Krewetki w tempurze i klasycznie na wakame z sosem słodko -kwaśnym własnej roboty
(Xantana) i lekką pianą cytrynową (Lecite).
2. Sashimi z tuńczyka w sosie teryaki i sezamie z figą żelowaną w miodzie na gorąco (Iota).
3. Samosa z farszem wegetariańskim. Dla porównania zwijamy jeden klasycznie drugi żelujemu na gorąco (Gellan).
4. Plastry z piersi kaczki na tapioce pomarańczowej oraz makaronie ryżowym z warzywami julienne.

Dania główne

1. Steak z polędwicy wołowej - klasycznie i metodą sous vide.
Galaretka z hibiskusa, sferyczne ravioli ze szpinaku i tradycyjny baby szpinak soterowany. Pokażemy różnice w produkcji i prezentacji
Redukcja z czerwonego wina z tymiankiem, czosnkiem i szalotką. Puree z pieczonego selera - syfon iSi (podtlenek azotu).
2. Łosoś sous vide z ryżem jaśminowym i orientalnymi warzywami.

Deser:

Fondant czekoladowy, sorbet malinowy na ciekłym azocie oraz sos z buraka w formie granity.


Składka: 250 zł/osoby, 8 osób.
Termin imprezy: środa 5 lutego, godz.19:00.
Zapisy: warsztaty@latajacytalerz.pl, lub tel.: +48 601 211 669

Powrót

Zobacz też