Lubczyk i Spółka ul. Ateńska 10
Kochani !!! Jest !!! Przyjechała tak długo wyczekiwana. Świeżuteńka ,pyszniutka , aromatyczna Oliwa .
Zapraszamy Państwa do spróbowania naszych wyjątkowych peloponezkich pyszności .
Kilka słów o samej oliwie, która urzeka brakiem gryzącego posmaku i bogatym, delikatnie owocowym aromatem.
Oliwa pochodzi z rodzinnego gospodarstwa jednej z nas - Moniki - położonego w Argolidzie, pn.-wsch. części Peloponezu. Monika tam wyszła za mąż za Jorgosa i powili piękną córkę . Mieszka tam od ponad dwudziestu lat i czynnie bierze udział w uprawie oliwek i ich tłoczeniu.
Słońce, suchy klimat i piaszczyste gleby tego regionu są idealnymi warunkami do uprawy drzew oliwnych ,
a pozyskana z nich oliwa jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze, ma łagodny smak i intensywny aromat.
Jest to oliwa extra virgin, nie!filtrowana , nie!rafinowana , nie!pasteryzowana . Oliwki zbierane są ręcznie i bezpośrednio , w czasie nie dłuższym niż 10 godz z pola trafiają do tłoczni co decyduje o doskonalej jakości oliwy (im krótszy czas od zbioru do tłoczenia, tym lepsza jakość). Jest ona kompozycją uprawianych w regionie gatunków: koroneiko, ladolia, manaki.
W naszej ofercie mamy też oliwę czystej odmiany koroneiko która jest ostrzejsza w smaku i doskonale nadaje się do sałatek.
Inne produkty które Państwu oferujemy są starannie przez Monikę wyselekcjonowane . Wszystkie pochodzą od sąsiadów , znajomych mieszkających w okolicy . I tak oliwki pochodzą z naszego gaju ale marynowane czy pieczone są przez ich wielbiciela i znawcę naszego przyjaciela który też ma na imię Jorgos ;) dlatego mają tak wyjątkową mięsistość i smak . Mamy je w sześciu przepysznych wariantach smakowych .Wszystkie maja pestki . Prawdziwe greckie po prostu inne być nie mogą .
Od Antoniosa mamy ekologiczne miody z kwiatów które w Polsce nie występują . Zatem i właściwości odżywcze zupełnie inne od naszych.
Polecamy dzikie zioła i przyprawy zbierane ręcznie i naturalnie suszone . Wszystkie rosną na zboczach ekologicznie czystych gór Peloponezu .
Przetwory , marmolady, dżemy i owoce czy warzywa w słodkim syropie robione są przez małe rodzinne manufaktury z wieloletnimi tradycjami i recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Owoce zbierane są przez gospodynie z małych przydomowych ogródków .
Ocet z białego wina , ocet balsamiczny ( wybitne dzieło! ) i pyszną słodziutką melasę mamy od hodowcy winogron . Znawcy tej sztuki od pokoleń. Te też mają certyfikaty ekologiczne .
Nowość ! Mamy dla Was pycha nowość ! Figi ! Figi są z ekologicznym certyfikatem . Mamy je dopiero teraz bo w zeszłym roku za póżno się zorientowałyśmy a pan wszystko szybko sprzedał . Nic dziwnego bo one są rewelacyjne . Suszone ale nie przesuszone . Bardzo aromatyczne , wilgotne , oblepiające palce . Pycha !
Za wszystkie produkty ręczymy że są wykonane bardzo uczciwie. Bez konserwantów , polepszaczy , przyspieszaczy czy innych nie potrzebnych specyfików .
Zapraszamy
Magda Uścińska tel : 505 00 55 44
Monika Trentowska tel : 782 489 869