Kuchnia Funkcjonalna ul. Jakubowska 16
15 lipca w Kuchni Funkcjonalnej Bartosz Polak, ojciec założyciel Kuchni Funkcjonalnej i Maciek Świetlik (Wines United / Zakręcone Wina) zapraszają na letnią kolację z białymi winami. Będziemy próbować, porównywać, testować, smakować, parować, siorbać, słowem cieszyć się zacnym winem i zacną strawą. Stara Europa czy Nowy Świat? Do każdego z dań dobraliśmy po dwa wina; jedno ze Starego i jedno z Nowego Świata.
Menu:
Przystawka zimna:
Ser dżersejowy blue z Rancza Frontiera z domową konfiturą z pomarańczy
wina:
Adobe Reserva Gewurztraminner 2015, Rapel Valley, Emiliana, Chile oraz
Gewurztraminer 2015, Alto Adige DOC, Cantina Terlan, Włochy
Przystawka ciepła:
Ziarno płaskurki na palonym maśle z kurkami, jarmużem I bobem
wina:
Sauvignon Blanc Valogatas 2013, Pannonhalma, Apatsagi Pinceszet, Węgry
oraz
Pinot Gris Province 2015, Malborough, Astrolabe, Nowa Zelandia
Danie główne:
Filet z sandacza z puree z pietruszki z wanilią i młodą marchewką
wina:
Hermit Crab Viogner Marsanne 2013, McLaren Vale, d’Arenberg, Australia
oraz
Malagousia Gerovassiliou 2015, PGI, Epanomi, Ktima Gerovassiliou, Grecja
Deser:
Brzoskwinia na ciepło z kulką domowych lodów waniliowych
wino:
Katinka 2012, Tokaj Late Harvest, Patricius, Węgry
Każde wino (7 pozycji) zostanie podane w ilości po pół kieliszka/os.
Cena za osobę: 175 zł
Rezerwacje: 512-893-898 oraz info@kuchniafunkcjonalna.pl